Mon. Apr 15th, 2024
W26 100627mariosthemistocleous
Κοινοποίηση

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο Ertnews για τα ράντζα, το «φακελάκι» αλλά και τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία υπογράφεται εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση. Η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, τόνισε και διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6- 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν». Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν το απογευματινό χειρουργείο καλύπτει η ιδιωτική του ασφάλεια, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησεότι μετά από την 3η του φάση, αναμένεται να εξεαστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίκσονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι είναι χρήματα τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. «Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρειο Ελλάδα , όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας και στην Αγγλία όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες.


Ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024. Μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδαςΜέχρι και αύριο θα έχει υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- 2000 για νοσηλευτές ως η πρώτη παρτίδα.
Προσλήψεις γίνονται και είναι και στο πλάνο μας να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας.
Χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είμαι σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Όχι όλα.

Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία, επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότιβλέπουμε γιατρούς να καταρρέουν.

Ελλείψεις προσωπικού συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ανέφερε στη συνέχεια, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους.
Άρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Στην ερώτηση γιατί ένας χειρουργείται το πρωί δωρεάν και το απόγευμα δίνει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου.


«Θα με ρωτήσετε για ράντζα και δίνω στοιχεία, είπε ο κ.Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι στην Αττική έχει ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο, το Λαϊκό και το Γεννηματάς . Κάποιες μέρες μπορεί να βγάλουν κάποια ράντζα, όχι όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.

«Όταν κάποιος καταφέρει να μειώσει τις λίστες αναμονής δεν θα υπάρχει και λόγος να δοθεί φακελάκι»Υπάρχουν οι κανόνες του πώς θα πρέπει να εργάζεται κάποιος χειρουργός ή αναισθησιολόγος και με βάση αυτούς τους κανόνες θα κριθεί σε κάθε νοσοκομείο τοπικά ποιοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην νιώθουμε ότι έχουμε μια ευφάνταστη ιδέα και εφαρμόζεται σε περισσότερα από 30 με 40 χρόνια, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το φακελάκι είναι απαράδεκτο, και «προέρχεται γιατί το σύστημα αναγκάζεται να χτίσει λίστες αναμονής. Απαντάω και ως υφυπουργός Υγείας και ως γιατρός. Θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί έχουμε φακελάκι σε αυτή τη χώρα. Σε αυτή τη χώρα έχουμε φακελάκι, γιατί χτίζονται λίστες αναμονής», τόνισε.


Στη χώρα μας ο ασθενής έχει το προνόμιο να επιλέγει το γιατρό του και είναι κάτι το οποίο δεν θα διαταράξουμε.
Γιατί μπορώ να σας περιγράψω άλλα συστήματα υγείας που εκεί που σε στέλνει για χειρουργείο δεν έχεις κανένα περιθώριο ή αν σου αρέσει δεν σου αρέσει. Το σύστημα Υγείας έχει την υποχρέωση να μην υπάρχει λίστα αναμονής.

Γι’αυτό και θα δώσουμε στους πολίτες σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πόσους μήνες είναι η αναμονή σε κάθε χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου, ακόμη και σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες.

Αν ο γιατρός κρίνει για ένα περιστατικό ότι είναι επείγον, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό και φαντάζομαι δεν θα θέλετε κανείς να το αμφισβητήσει, πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.


«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σεντόνια και δεν έχουν είδη υγιεινής»


Το έχω αντιμετωπίσει, κύριε Υπουργέ, σε δημόσιο νοσοκομείο, το φέρτε μας και τα σεντόνια σας, είπε η Χριστίνα Βίδου, με τον Μάριο θεμιστοκλέους να ξακαθαρίζει ότι: «Αν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο υπάρξει νοσηλευτής ή επαγγελματίας υγείας που είπε σε πολίτη φέρε τα σεντόνια σου να γίνει αμέσως καταγγελία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Τα νοσοκομεία έχουν ικανοποιητικούς πόρους, έχει αυξηθεί και η χρηματοδότηση από το κράτος 500 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό,
Οφείλεται καθαρά σε λάθος της διοίκησης του νοσοκομείου, καθαρά σε λάθος των ανθρώπων που το χειρίστηκαν το θέμα και θα παρακαλούσα για την καταγγελία του πολίτη για να τελειώνουμε.

Πηγή: Ertnews– Εκπομπή «Συνδέσεις»