Tue. Apr 16th, 2024
Ekav
Κοινοποίηση

Οι δανεικοί πυροσβέστες και στρατιωτικοί ως πληρώματα ασθενοφόρων, θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας, αναφέρουν οι πυροσβέστες, ενώ η υγειονομικοί προειδοποιούν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, καθώς το προσωπικό δεν είναι ειδικευμένο.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε τόσο στους υγειονομικούς, τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, αλλά και τους πυροσβέστες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, με εργαζομένους από τον Στρατό και την Πυροσβεστική.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πώς η κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τα κενά της στελέχωσης στο ΕΚΑΒ, καταφεύγοντας στη λύση ενός κατεπείγοντος νόμου, με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την κάλυψης μιας όχι και τόσο απρόβλεπτης ανάγκης.

Αντιδράσεις από τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ
Το Σωματείο Εργαζόμενων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία θα αναφέρουν όλα τα επιχειρήματα, αλλά και τις προτάσεις τους για τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, τα οποία όπως τονίζουν «δεν επιλύονται με σπασμωδικές κινήσεις αλλά με προγραμματισμό, σχεδιασμό για ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας».

Παράλληλα, ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου ΕΚΑΒ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ και τους προέδρους των πρωτοβάθμιων Σωματείων και αποφασίστηκε Πανελλαδική συνάντηση των εκπροσώπων των Σωματείων στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 12:00, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει μετά από την έκδοση της ΠΝΠ και να αποφασιστούν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, για να διοριστεί κάποιος είναι προαπαιτούμενο δίπλωμα οδήγησης Γ κατηγορίας, ενώ στην ΠΝΠ αναφέρεται ότι μπορούν οδηγοί αυτοκινήτου και όχι επαγγελματίες, δηλαδή με άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’, να οδηγήσουν ασθενοφόρο.

Ακόμα ένα παράδοξο της ΠΝΟ, είναι ότι το ΕΚΑΒ θα είναι υποχρεωμένο να μεριμνήσει για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό.

«Τα καταλύματα είναι το πρόβλημά μας, διαφορετικά θα βρίσκαμε προσωπικό να αποσπάσουμε. Δεν πρόκειται να βρεθούν, διότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές αυτοδιοίκησης», τονίζει εργαζόμενος του ΕΚΑΒ στο NEWS 24/7.

Επίσης, τι είδους ταχύρρυθμη εκπαίδευση θα λάβουν για να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά και πολυτραυματίες από τροχαία στα νησιά, διερωτώνται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Αντιδράσεις από την ΠΟΕΔΗΝ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, καθώς αυτό έχει ήδη αποδειχθεί με παρεμφερή νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

«Πρόκειται για την ίδια πρόχειρη συνταγή», λένε οι εργαζόμενοι στην Υγεία σχολιάζοντας τον παλαιότερο νόμο.

Διευκρινίζεται ότι το άρθρο 78 του νόμου 4368/2016 (ΦΕΚ Α 21/21-2-2016) προέβλεπε πως οδηγοί ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας, στις περιοχές όπου δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται να χρησιμοποιηθεί είτε προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος είτε προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που να οδηγεί τα ασθενοφόρα τα οποία ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος. Πάντα, βέβαια, με τη συνοδεία υγειονομικού.

«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την πυροσβεστική και τις ένοπλες δυνάμεις», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών αν εφαρμοστεί η ΠΝΠ.

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό», αναφέρει και προσθέτει πώς μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ και τη μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση.

«Η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Πάντως, το σοβαρό εμπόδιο για τη μόνιμη στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό είναι οι χαμηλοί μισθοί, αλλά και το υψηλό κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές.

Πυροσβέστες: Θα προκληθούν κενά στη δασοπυρόσβεση
Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), επισημαίνοντας παράλληλα, πως οι δανεικοί πυροσβέστες και στρατιωτικοί ως πληρώματα ασθενοφόρων, θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας.

«Η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές», σημειώνουν οι πυροσβέστες σε ανακοίνωσή τους.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, πως η λύση των μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ είναι λύση ανάγκης για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι επείγουσα η ανάγκη προσλήψεων με σύγχρονη παροχή κινήτρων, χωρίς άλλη αναβολή».