Πε. Ιούν 13th, 2024
Agia Elga Diamartiria Mila1 1024x766
Κοινοποίηση

Ρίχνοντας μήλα και κάστανα στο δρόμο και αποκλείοντας το κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα διαμαρτυρήθηκαν σήμερα οι αγρότες από την Αγιά της Λάρισας, ζητώντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών ζήτησαν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις όπως έγινε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο γειτονικό ν. Μαγνησίας. Οι ίδιοι μάλιστα υποστήριξαν, ότι τα στρέμματα που έχουν υποστεί ζημιά από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρει ο ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί ζήτησαν διευκρινίσεις για το χρόνο που έγιναν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και υπογράμμισαν, ότι για ένα μήνα μετά τις πλημμύρες οι αγροτικοί δρόμοι είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στα κτήματά τους. Επιπρόσθετα σημείωσαν, ότι οι ζημιές στα κτήματα της Αγιάς έγιναν την περίοδο της συγκομιδής των μήλων, τα οποία είναι πιο πρώιμα από αυτά του Πηλίου που αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Από την διοίκηση του ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα ανακοινώθηκαν τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Danielκαι Elias–όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, σε δενδροκαλλιέργειες, εκ των οποίων μόνο στα 2.224 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30%- 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias.

ΠΗΓΗ: ERT