Κυ. Ιούν 16th, 2024
Velopoulos 1 768x512
Κοινοποίηση

Με την τρίτη θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη και πρώτο βραβείο για την ομαδική της απόδοση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα πυραυλικής της Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) του ΑΠΘ, διαπρέποντας σε έναν από τους πλέον απαιτητικούς διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς, τον διαγωνισμό EuRoC, που διοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Πορτογαλική Διαστημική Υπηρεσία.

Ήταν η μοναδική ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου που εκπροσώπησε τη χώρα στον διαγωνισμό EuRoC, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Πορτογαλική Διαστημική Υπηρεσία. Ήταν η τρίτη συμμετοχή που πέτυχε η ελληνική ομάδα στη διοργάνωση, από την πρώτη της συμμετοχή το 2021 όπου είχε καταλάβει την 16η θέση, σκαρφαλώνοντας πέρυσι στην 7η θέση, κατακτώντας φέτος την 3η και στοχεύοντας πλέον στην… στρατόσφαιρα.

Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ως η πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη. Το εγχείρημα αυτό ανέλαβε μία ομάδα από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με στόχο να συμβάλλουν στη διάδοση του τομέα της αεροναυπηγικής στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Σήμερα, η ASAT αποτελείται από δύο τεχνικά departments, το Aeronautics και το Rocketry, που εκπονούν ερευνητικό έργο στους τομείς της αεροναυπηγικής και της πυραυλικής αντίστοιχα. Η ομάδα μας συμμετέχει ετησίως σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα υλοποιεί καινοτόμα R&D projects.

Είμαστε έτοιμοι τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσουμε και την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Παναγιώτης Αντωνιάδης υπεύθυνος του τμήματος πυραυλικής. Συνεργαζόμαστε με πολλούς χορηγούς αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη προς το παρόν για εμπορική χρήση των πειραματικών δεδομένων μας, πρόσθεσε.

Για τον επόμενο στόχο της ομάδας πυραυλικής μίλησε ο Αγησίλαος Χατζέτογλου, υπεύθυνος τμήματος Aeronautics, που είναι η στρατόσφαιρα. Όλη η ομάδα εργάζεται πλέον για να στείλουμε τον επόμενο πύραυλο στα 35.000 μέτρα, συμπλήρωσε.