Σα. Μάι 25th, 2024
Vax 47 960x600
Κοινοποίηση

Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 (long Covid), όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) που δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine». 

Το σύνδρομο long Covid εξακολουθεί να επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και η έρευνα αποκαλύπτει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της πάθησης.

Τα υπέρβαρα άτομα, οι γυναίκες, οι καπνιστές και όσοι είναι άνω των 40 ετών, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από long Covid, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 860.000 ασθενείς.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συννοσηρότητες, όπως το άσθμα, η ΧΑΠ, ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος, η ανοσοκαταστολή, το άγχος και η κατάθλιψη, σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για long Covid.

Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης Covid είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα. 

Αντίθετα, «ήταν καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο, σχεδόν τον μισό, να εμφανίσουν long Covid σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες», δηλώνει ο καθηγητής Βασίλειος Βασιλείου, από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Norfolk και Norwich. 

Ο κ. Βασιλείου εξηγεί ότι «ο long Covid είναι μια περίπλοκη κατάσταση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εμφάνιση του Covid και ταξινομείται ως τέτοιος όταν τα συμπτώματα συνεχίζουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες».

Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα long Covid είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η δύσπνοια, ο βήχας, οι ταχυπαλμίες, οι πονοκέφαλοι και η έντονη κόπωση.

Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, «ομίχλη» του εγκεφάλου (brain fog), αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, εμβοές, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης. 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση