Κυ. Ιούν 16th, 2024
Kinezos Ypex 768x480 1
Κοινοποίηση

Η ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Γάζα είναι «ντροπή για τον πολιτισμό», δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Πεκίνου για «άμεση κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το γεγονός ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή δεν μπορεί να σταματήσει είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, ακόμη περισσότερο, είναι ντροπή για τον πολιτισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Η Κίνα έχει ζητήσει επανειλημμένα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε πόλεμο τον Οκτώβριο κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 κομάντος της Χαμάς που είχαν διεισδύσει στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η ισραηλινή επίθεση που ξεκίνησε ως αντίποινα έχει προκαλέσει περισσότερους από 30.700 θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

«Κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση της σύγκρουσης», είπε ο Wang Yi. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει επειγόντως, καθιστώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών απόλυτη προτεραιότητα», επέμεινε ο διπλωμάτης, απαιτώντας η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει «ηθική ευθύνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών από το Πεκίνο δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι είναι υπέρ μιας «πλήρους» προσχώρησης ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη. Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά έχει υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση για δεκαετίες και παραδοσιακά έχει αγωνιστεί για μια λύση δύο κρατών. Το Πεκίνο λέει τακτικά ότι θέλει να συμβάλει στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει σταματήσει από το 2014.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

ΠΗΓΗ: ERT