Πε. Ιούν 13th, 2024
Qin Gang R 960x600
Κοινοποίηση

Ο Τσιν, σε συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Αμερικανό πρεσβευτή, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν το χειρισμό εκ μέρους τους του ζητήματος της Ταϊβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ δήλωσε σήμερα πως είναι επιτακτική ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις έπειτα από μια σειρά «εσφαλμένων λόγων και πράξεων» που οδήγησαν στο πάγωμά τους.

Ο Τσιν, σε συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν το χειρισμό εκ μέρους τους του ζητήματος της Ταϊβάν και να σταματήσουν να υποσκάπτουν την αρχή της «μίας Κίνας».

Η σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης επιδεινώθηκε πέρυσι, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα, η οποια θεωρεί πως το νησί ανήκει στην επικράτειά της.

Σε απάντηση το Πεκίνο διέκοψε τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου αυτού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις χαλάρωσε το Νοέμβριο, όταν οι ηγέτες των δύο χωρών, οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ινδονησία και δεσμεύθηκαν σε ένα πιο συχνό διάλογο.

«Μια σειρά εσφαλμένων λόγων και πράξεων από τις ΗΠΑ έχουν έκτοτε υπονομεύσει τη θετική ορμή των σινοαμερικανικών σχέσεων που με κόπο αποκτήθηκε», δήλωσε ο Τσιν στον Μπερνς, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ατζέντα του διαλόγου και της συνεργασίας που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές έχει διακοπεί και η σχέση ανάμεσα τις δύο χώρες έχει και πάλι βρεθεί στον πάγο».
«Οι σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον κόσμο», δήλωσε ο Τσιν.

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις, να αποφευχθεί ένα σπιράλ επιδείνωσής τους και να προληφθούν οποιαδήποτε ατυχήματα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

kathimerini.gr