Πε. Ιούν 13th, 2024
Us China Ap 960x600
Κοινοποίηση

Η επιβολή τόσο βαριάς ποινής σε αλλοδαπό για υπόθεση αυτής της φύσης είναι μάλλον σπάνια στην ασιατική χώρα.

Αμερικανός υπήκοος 78 ετών, μόνιμος κάτοικος Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκε στην Κίνα να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για «κατασκοπεία», ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο.

Η επιβολή τόσο βαριάς ποινής σε αλλοδαπό για υπόθεση αυτής της φύσης είναι μάλλον σπάνια στην ασιατική χώρα. Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σινοαμερικανικές σχέσεις, που ήδη πλησίαζαν στο ναδίρ.

Ο Τζον Σινγκ-γουάν Λουνγκ, γνωστός επίσης με το όνομα Λιάνγκ Τσενγκγιούν, «κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε λαϊκό δικαστήριο ενδιάμεσου βαθμού της Σουτζού (ανατολική Κίνα).

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με ΗΠΑ
Διατάχθηκε εξάλλου κατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων μέχρι το ποσό των 500.000 γιούαν (66.000 ευρώ) στη δίκη αυτή σε πρώτο βαθμό που διεξήχθη σήμερα, προφανώς κεκλεισμένων των θυρών, κατά την καθιερωμένη πρακτική σε τέτοιες υποθέσεις.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του Τζον Σινγκ-γουάν Λουνγκ. Δεν διευκρινίζονται ούτε το επάγγελμα, ούτε οι δραστηριότητες του Αμερικανού υπηκόου.

Η καταδίκη του ανακοινώνεται με φόντο το ταξίδι που αναμένεται να κάνει αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα (19η-21η Μαΐου).

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μπήκαν σε τροχιά επιδείνωσης τα τελευταία χρόνια λόγω των διαφωνιών τους για σειρά ζητημάτων: τις ανισορροπίες στο εμπόριο, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, την αντιπαλότητά τους στην κούρσα για την υπεροχή στον τομέα της τεχνολογίας…

ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP