Κυ. Μάι 26th, 2024
Europe Economy
Κοινοποίηση

Μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την 40dB για λογαριασμό της εφημερίδας El País και της Cadena Ser δείχνει ότι η βασική ανησυχία των Ισπανών είναι ο πληθωρισμός: Το 70,5% των Ισπανών απαντά ότι τους ανησυχεί «πολύ» και το 24,3%, «αρκετά».

Τον Απρίλιο, οι τιμές ανέκαμψαν στο 4,1% σε σύγκριση με πέρυσι, οκτώ δέκατα περισσότερα από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Η ξηρασία θα μπορούσε επίσης να κάνει ορισμένα τρόφιμα πιο ακριβά ανάλογα με το πώς επηρεάζει την αγροτική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Στη δεύτερη θέση των προβλημάτων που απασχολούν την ισπανική κοινωνία είναι οι κοινωνικές ανισότητες (το 88% ανησυχεί πολύ ή αρκετά) ακολουθεί το κόστος στέγασης (85,5%) και η ανεργία (85%). Η κλιματική αλλαγή καταλαμβάνει την πέμπτη θέση (79,7%) ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία (75,5%) και η μετανάστευση στην έβδομη θέση 62,7%).

Στην ερώτηση ποια κόμματα πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα καθένα από αυτά τα προβλήματα, το PSOE (Σοσιαλιστές) είναι πρώτο για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις τιμές των κατοικιών (20,7%), τις κοινωνικές ανισότητες (20,6%), την κλιματική αλλαγή (19,4%) και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία (21,9%).

Όμως το PP (Λαϊκό Κόμμα) λαμβάνει την εμπιστοσύνη περισσότερων ερωτηθέντων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (22,5%) και της ανεργίας (23,5%). Το ακροδεξιό κόμμα Vox επικρατεί μεταξύ εκείνων που βλέπουν τη μετανάστευση ως πρόβλημα (21,5%).

Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό Ισπανών πιστεύει ότι «κανένα» κόμμα δεν είναι καλύτερο από το άλλο για να λύσει το πρόβλημα π.χ. του πληθωρισμού (21%) ή της στέγασης (20,4%).

Επίσης η επιλογή «κανένα» είναι πλειοψηφία όταν το δείγμα πληθυσμού ρωτήθηκε ποιο κόμμα είναι το καλύτερο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής. Οι Ισπανοί δηλαδή δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα τόσο για το ένα ζήτημα όσο και για το άλλο.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των Ισπανών μόνο ένα ποσοστό 5,3% δηλώνει ότι είναι σε θέση να «εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε μήνα». Η πλειοψηφία (40,2%) λέει ότι εξοικονομεί «λίγο», το 33,7% βεβαιώνει ότι δεν μπορεί να εξοικονομήσει καθόλου και το 17,5% παραμένει σε μια ευαίσθητη οικονομική κατάσταση: Το 10,5% χρειάστηκε να ξοδέψει από τις αποταμιεύσεις για να καλύψει τα καθημερινά έξοδα και το 7% αναγκάστηκε να χρεωθεί.