Σα. Μάι 25th, 2024
Iceland Volcano Earthquake Emergency
Κοινοποίηση

Περιμέναμε την έκρηξη πριν από τρεις ημέρες και όσο καθυστερεί η κατάσταση δυσκολεύει, είπε στην ΡΤ ο Έλληνας κάτοικος της Ισλανδίας Παύλος Φουρματζίρ, την ώρα που στα νοτιοδυτικά της χώρας η αλιευτική κωμόπολη Γκρίνταβικ, άδειασε με την απομάκρυνση 4.000 κατοίκων.

«Είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή. Τώρα περιμέναμε την έκρηξη και βασικά έπρεπε να έχει γίνει ήδη πριν από τρεις μέρες. Αλλά η αναμονή, μάς δυσκολεύει τη ζωή», είπε ο κ. Φουρματζίρ, με το βλέμμα στο χωριό που εκκενώθηκε και όπως είπε, αναμένεται να καταστραφεί, καθώς βρίσκεται πάνω από υπόγειο ποταμό μάγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, που κινείται ανοδικά προς την επιφάνεια.

«Μένουν εκεί περίπου σχεδόν 4.000 άνθρωποι. Το χωριό εκκενώθηκε. Τούς άφησαν να μπουν για να πάρουν λίγα πράγματα κι έπρεπε πάλι να φύγουν πολύ γρήγορα. Το έδαφος σηκώνεται κάθε ημέρα κατά 8, 8 χιλιοστά. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο πριν. Τα ηφαίστεια, κάνουν την έκρηξη σχεδόν αμέσως. Δεν ξέρω γιατί αυτό δεν έγινε», είπε ο Έλληνας κάτοικος της Ισλανδίας.

Ο κ. Φουρματζίρ επισημαίνει πάντως ότι η έκρηξη δεν αναμένεται μεγάλη. «Οποισοδήποτε μπορεί να έρθει ακίνδυνα στην Ισλανδία, αλλά για το χωριό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο η έκρηξη αναμένεται καταστροφική», πρόσθεσε.


«Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να μην εκραγεί μέσα στην πόλη, να πάει η λάβα έξω και να γλιτώσει το χωριό, είπε ο Έλληνας και πρόσθεσε ότι θα είναι «επείγον διαρκείας, καθώς η έκρηξη ενός ηφαιστείου σημαίνει συναγερμό για 5 -10 χρόνια».
.
Όταν η Ισλανδία καλωσόρισε 2.000 Ουκρανούς, οι τιμές των σπιτιών προς ενοικίαση αυξήθηκε 100%, πρόσθεσε ο Παύλος Φουρματζίρ, αγωνιώντας για το εάν οι 4.000 που απομακρύνθηκαν και διαμένουν σε ειδικά κέντρα, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Έχουν έρθει αυτοί απ όλο τον κόσμο παρατηρητές, και όλοι διαπιστώνουν ότι από τον κρατήρα βγαίνει μόνο ατμός, όχι λάβα, είπε, τέλος.