Πε. Ιούλ 18th, 2024
αρχείο λήψης 2023 12 27t102622.074
Κοινοποίηση

Εκατοντάδες ινδονήσιοι εργάτες διαδήλωσαν σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας τους σε κινεζική μονάδα επεξεργασίας νικελίου, όπου έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους την 24η Δεκεμβρίου.

«Καμιά παραγωγή δεν αξίζει (σ.σ. να χαθεί) ανθρώπινη ζωή!», φώναζαν διαδηλωτές με τηλεβόες, συγκεντρωμένοι μπροστά στο βιομηχανικό πάρκο Μοροουάλι (ανατολικά).

Επέδωσαν κατάλογο με 23 αιτήματα στη διεύθυνση της μονάδας, σύμφωνα με επιστολή συνδικάτων εργαζομένων στην αστυνομία.

Στις διεκδικήσεις τους συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της συντήρησης των εγκαταστάσεων και να υπάρχουν κλινικές για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, καθώς και να γίνει υποχρεωτικό οι κινέζοι εργαζόμενοι να μαθαίνουν ινδονησιακά.

Ο Ντέντι Κουρνιαουάν, εκπρόσωπος του βιομηχανικού πάρκου Μοροουάλι, διαβεβαίωσε πως η διοίκηση ήδη «έκανε αυτό που ζητούν (σ.σ. οι διαδηλωτές) πριν από δυο μέρες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Το δυστύχημα έγινε σε εργοστάσιο της Indonesia Tsingshan Stainless Steel (ITSS), θυγατρικής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου στον κόσμο, της κινεζικής Tsingshan Holding Group, που ελέγχει επίσης το βιομηχανικό πάρκο Μοροουάλι, στο νησί Σουλαουέσι (παλαιότερα γνωστό ως Κελέβη, ανατολικά).

Το νησί αυτό, 1.800 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, είναι σημαντικό κέντρο όσον αφορά στην παραγωγή νικελίου, μετάλλου που χρησιμοποιείται ιδίως στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και στην κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα.

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια στο νησί, όπου όμως οι συνθήκες εργασίας και εργασιακής ασφάλειας καταγγέλλονται συχνά.

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη έγινε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης υψικαμίνου. Εύφλεκτο υγρό πήρε φωτιά, οι φλόγες εξαπλώθηκαν κι έφθασαν σε δεξαμενές οξυγόνου, που εξερράγησαν.

Η αστυνομία έκανε γνωστό σήμερα πως τριάντα άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως από τους 18 νεκρούς, οι 8 ήταν κινέζοι υπήκοοι.

Τον Ιανουάριο, δύο εργάτες, ανάμεσά τους κινέζος υπήκοος, σκοτώθηκαν σε εργοστάσιο τήξης νικελίου στο ίδιο βιομηχανικό πάρκο, όταν ξέσπασαν ταραχές σε κινητοποίηση με κεντρικά αιτήματα αυξήσεις μισθών και βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας.

Τον Ιούνιο, δυστύχημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στοίχισε τη ζωή εργαζομένου και τραυμάτισε άλλους έξι.

ΠΗΓΗ: ERT