Tue. Apr 16th, 2024
Taftotita 1.jpg
Κοινοποίηση

Δεκάδες Ηρακλειώτες συρρέουν καθημερινά στα Αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να προλάβουν να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους και να αποφύγουν το… τσιπάρισμα από τις νέες – Πενταπλάσια αύξηση του αριθμού αιτήσεων επανέκδοσης σε σχέση με πέρυσι – Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγω για πρωτοφανείς εικόνες – «Υπάρχουν πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ταυτότητα τους»

Ο “πανικός” με την έκδοση νέων ταυτοτήτων… ήρθε και στην Κρήτη! Επί του παρόντος σε (πολύ) μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που ίσως οφείλεται στη μικρότερη επιρροή που έχουν παραθρησκευτικές οργανώσεις και “ψεκασμένα” κινήματα το νησί μας απ’ ό,τι σε άλλα σημεία της επικράτειας.

Ωστόσο, ακόμη και στην πιο “χαλαρή” σε αυτά τα θέματα Κρήτη έχουμε σημαντική αύξηση αυτών που προσέρχονται για έκδοση ταυτότητας, ώστε να μη χρειαστεί να αποκτήσουν τις νέες, τις… “τσιπαρισμένες” όπως τις αναφέρουν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας, που πιστεύουν ακράδαντα ότι το μικροτσίπ που θα περιέχει η ταυτότητα θα χρησιμεύει για την… παρακολούθηση των πολιτών.

Στο τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη και με συνωστισμό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δε φτάνει τον… χαμό και τις υστερίες που παρατηρούνται σε τμήματα του Λεκανοπεδίου και άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι αιτήσεις για έκδοση νέας ταυτότητας είναι 50 με 60 τη μέρα, μετά το “σούσουρο” έχουμε φτάσει στις 100 περίπου τη μέρα. Δηλαδή πρακτικά έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για έκδοση νέας ταυτότητας. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του φετινού Αυγούστου, όπως αναφέρουν πηγές από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, με τα αντίστοιχα της περσινής περιόδου, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη: Πέρυσι τον Αύγουστο, το τμήμα ταυτοτήτων δεχόταν μόλις 20 αιτήματα τη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που θέλουν να εκδώσουν ταυτότητα. Κάτι που προφανώς είναι σχετιζόμενο με την “εθνική υστερία” σε σχέση με τις “τσιπαρισμένες ταυτότητες”. Μάλιστα, κάποιοι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, φτάνουν στο Αστυνομικό Μέγαρο από τις… 5:30 αξημέρωτα, προκειμένου να “πιάσουν θέση”, ώστε όταν ανοίξει το τμήμα, στις 8, να έχουν προτεραιότητα.

Για όσους πάντως όντως επιθυμούν να βγάλουν ταυτότητα τώρα πριν… έρθουν οι ταυτότητες με το «χάραγμα του αντίχριστου» (ναι, έχει χρησιμοποιηθεί και αυτή η έκφραση), να πούμε ότι το Τμήμα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, εκτός από την Τετάρτη, που λειτουργεί μόνο απογευματινές ώρες

Συνωστισμός

Με τα νούμερα που μας έδωσαν πηγές από το Αστυνομικό Μέγαρο δε συμφωνεί το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Ηρακλείου Γεώργιος Πικράκης, που πάντως επισημαίνει τον συνωστισμό που παρατηρείται και την ταλαιπωρία εκείνων που προσπαθούν να βγάλουν ταυτότητες.

«Γίνεται συνωστισμός και ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι. Έρχονται ξημερώματα και περιμένουν για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους. Συνήθως εξυπηρετούνταν 30 άτομα, ενώ τώρα εξυπηρετούνται πάνω από 60 και λόγω των αδειών των συναδέλφων το προσωπικό είναι περιορισμένο και η δυνατότητα είναι να εξυπηρετούνται γύρω στους 50 πολίτες. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την εποχή, καθώς ενδέχεται όλοι να έχουν παρακολουθήσει στα σόσιαλ κάποιες προτροπές, οι οποίες δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν και πολίτες που θέλουν να αντικαταστήσουν την ταυτότητά τους για έκτακτους λόγους, έχουν πραγματική ανάγκη και δεν μπορούν. Συστήνουμε ψυχραιμία και υπομονή, μετά τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει σταδιακά η υποχρεωτική αντικατάσταση ταυτοτήτων!», σημείωσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός στις δηλώσεις του προς το neakriti.gr. 

Παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο

Οι νέες ταυτότητες θα “αποκαλυφθούν” στο κοινό στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.

Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δε θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήμα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια και θα αποστέλλεται στα Αστυνομικά Τμήματα.

Όπως είχε διευκρινίσει, «οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση».

Ουρές σε όλη τη χώρα

Ουρές παρατηρούνται στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να βγάλουν ταυτότητες πριν τον Σεπτέμβριο, ώστε να μην έχουν τις νέες, καθώς θεωρούν πως έχουν τσιπάκι παρακολούθησης! Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο ή το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το όχημα για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου και να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ε.Ε.», είπε.

«Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα του καθενός, που δεν τίθενται όμως την παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις που ακολουθούν εκατοντάδες πολίτες στον κόσμο», πρόσθεσε. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες αφού ξεκινήσει η έκδοση των νέων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία, την οποία «θα δούμε πώς θα συγχρονίσουμε με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για τη χρήση των νέων ταυτοτήτων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν, δημιουργώντας ουρές καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σε αστυνομικά τμήματα της χώρας, ώστε να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους και να αποφύγουν το… τσιπάρισμα από τις νέες! Η κοσμοσυρροή, όπως είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες στη στήλη, εμφανίζεται έντονη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα αλλά και στις επαρχιακές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Πάτρα και την Κοζάνη.

«Ανοίγουμε στις 8 το πρωί, αλλά θα πρέπει να έρθετε κατά τις 6 για να πιάσετε σειρά. Έχει πολύ κόσμο αυτήν την εποχή λόγω των νέων ταυτοτήτων. Αν δε σας νοιάζει να βγάλετε καινούργια ταυτότητα, τότε καλύτερα να έρθετε από Σεπτέμβρη». Αυτές είναι οι οδηγίες του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου προς το κοινό για την επανέκδοση ταυτότητας.

Προσεχώς συλλαλητήρια!

Η “αντίσταση” στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφορούν οδηγίες, ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας.

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων, εκ των οποίων πολλοί για να προλάβουν τις παλαιές ταυτότητες αναφέρουν ότι έχασαν την ταυτότητά τους ή άλλοι παραδέχονται ότι θέλουν να εκδώσουν παλιά ταυτότητα για να μην αναγκαστούν να βγάλουν καινούργια, διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να ζει και να δημιουργεί ελεύθερος». Το ζήτημα της ελευθερίας, την έννοια της οποίας ο καθένας προσαρμόζει στην ικανοποίηση των δικών του θέλω, προβάλλεται συχνά ως λόγος αντίστασης: «Λέμε “όχι” στις ψηφιακές ηλεκτρονικές ταυτότητες. Δε θα επιτρέψουμε ένα λογισμικό να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε εμείς».

Ανάλογο συλλαλητήριο στην Κρήτη έχει ανακοινωθεί μόνο για το Ρέθυμνο.