Oxia
Κοινοποίηση

Νέος συναγερμός στη Θεσσαλονίκη μετά από εμφάνιση οχιάς σε αυλή σπιτιού. Κάλεσαν την αστυνομία οι ιδιοκτήτες, πολλές κλήσεις και στην πυροσβεστική.

Ακόμα ένα περιστατικό με εμφάνιση οχιάς σε αυλή σπιτιού σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η οχιά βρέθηκε σε αυλή σπιτιού ενώ οι ιδιοκτήτες κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία ειδοποίησε την Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πυροσβεστική δέχθηκε 4 κλήσεις για φίδια στον αστικό ιστό.

Από την ομάδα Εθελοντών, η κα Βεκιλόγλου, σημείωσε: “Η οχιά είναι ένα φίδι επικίνδυνο, γι’ αυτό λέμε τόσες μέρες ότι εάν πηγαίνεις κατάλληλα εξοπλισμένος με τα γάντια σου τα διπλά, την λαβίδα σου και την εμπειρία που έχεις ως εθελοντής μπορείς να την αντιμετωπίσεις, αλλά μόνο έτσι”.

Ο κ. Γερωνυμάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στα φίδια που έχουν κατακλύσει τον τελευταίο καιρό, τον αστικό ιστό.

Έχουμε κάθε χρόνο 40-80 περιστατικά οπότε είναι θέμα ότι πλέον έχουμε τα media και ενημερωνόμαστε. Πάντα υπήρχαν αυτά απλά τώρα υπάρχει και ενημέρωση”.

Θεσσαλονίκη: Γιατί εμφανίζονται τόσο συχνά φίδια τις τελευταίες ημέρες

Στη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει συναγερμός μετά τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις φιδιών στην περιοχή, σε συχνότητα μεγαλύτερη από το παρελθόν για τα δεδομένα της εποχής.

Το περιστατικό εμφάνισης οχιάς σε σχολείο της πόλης που δάγκωσε 39χρονη εθελόντρια που προσπαθούσε να την απομακρύνει και έως και αυτή την ώρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου δεν είναι το μόνο, καθώς υπάρχουν κι άλλες αναφορές από πολίτες, όπως στην περίπτωση του άνδρα που εντόπισε την Δευτέρα (29/5) ένα φίδι τυλιγμένο στον κινητήρα του αυτοκινήτου του.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι τις τελευταίες τρεις μέρες, η εθελοντική ομάδα Animal Rescue and Defence Squad χρειάστηκε να μεταβεί σε τρία διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης για να απομακρύνει ερπετά που είχαν κρυφτεί σε αυτοκίνητα, με έναν εκ των ιδρυτών της ομάδας να τονίζει στο Thesstoday.gr ότι “έχουμε ένα περιστατικό την ημέρα”.

Ποιες καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνισή τους

Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να μην προκαλεί ανησυχία καθώς δεν αποδίδεται σε υπερπληθυσμό των φιδιών στην περιοχή αλλά στην απότομη άνοδο της θερμοκρασίας μετά από μια κρύα άνοιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Βιολόγος – Ερπετολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Στραχίνης εξηγεί στο Τhesstoday.gr ότι τα συχνά περιστατικά δεν οφείλονται σε αύξηση πληθυσμού -καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση-, αλλά στις καιρικές συνθήκες. «Οι καταγραφές που έχουμε ετησίως για τη Θεσσαλονίκη είναι 40-80, μέχρι τώρα τα περιστατικά είναι σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Άλλες φορές ξεκινούν να εμφανίζονται πιο σταδιακά, όσο ζεσταίνει ο καιρός. Φέτος όμως, λόγω της κρύας άνοιξης άργησαν να βγουν και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν όλα μαζί συγχρονισμένα», τονίζει ο ερπετολόγος.

Τα φίδια φτάνουν στην πόλη μέσω του ανθρώπου, σύμφωνα με τον κ. Στραχίνη. «Όταν πάμε στην εξοχή, τα φίδια μπαίνουν στα αυτοκίνητα και μεταφέρονται μαζί μας στην πόλη. Όσο πιο μεγάλη η πόλη, τόσο περισσότερες οι μετακινήσεις», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως “τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού είναι το ζενίθ της δραστηριότητας για τα φίδια, καθώς είναι αναπαραγωγική περίοδος και ψάχνουν για ζευγάρωμα και τροφή».

Παράλληλα, τονίζει πως δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία για να χειρίζεται περιστατικά εμφάνισης ερπετών, με το βάρος να πέφτει σε εθελοντές που πολλές φορές δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ή και εργαλεία. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκει ένα φίδι μακριά από το φυσικό περιβάλλον του, είναι να καλεί την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο ή κάποιο κέντρο περίθαλψης που μπορεί να έχουν επαφή με κάποιον ειδικό», αναφέρει.

πηγη\news247