Σα. Μάι 25th, 2024
Kokaini 4 1536x853
Κοινοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο δρούσε το κύκλωμα κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, το κύκλωμα κοκαΐνης δεν είχε δράση μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά ήταν διεθνές και εισήγαγε ποσότητες κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή επικράτεια, προερχόμενες  από τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα εκτός από τις 10 συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν και 4 συλλήψεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Χρησιμοποιούσαν κοντέινερ με μπανάνες, στα οποία όμως, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για την απόκρυψη των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ηγετικό στέλεχος, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 κιλά κοκαΐνης, και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.

Από τους συλληφθέντες οι 7 είναι Έλληνες, και οι 3 αλλοδαποί, και είναι ηλικίας 33 έως 72 ετών. Μεταξύ τους είναι ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση – που σύμφωνα με πληροφορίες είναι γιατρός –  και τα ηγετικά της στελέχη, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του Νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Με… μπανάνες από την Λατινική Αμερική

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Χαλκηδόνας όπου μετέφεραν με Ι.Χ. Φορτηγά, εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν μπανάνες προερχόμενα από τη Λατινική Αμερική, πλην όμως ήταν ειδικά διαμορφωμένα με κρύπτες για την απόκρυψη κοκαΐνης.

Στην εν λόγω αποθήκη πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες στα κοντέινερ για την εξαγωγή των ναρκωτικών, οι οποίες στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε αυτοκίνητα με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων ξεκίνησε όταν η κοκαΐνη (104 κιλά 665 γραμμάρια) μεταφέρθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο και μεταφορτώθηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο προκειμένου να εξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία. Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δέκα ατόμων (επτά Έλληνες και τρεις Αλβανοί), μεταξύ αυτών και ο 69χρονος αλλά και ο γιος του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι -μεταξύ άλλων- οδηγοί φορτηγών και αυτοκινήτων, «εργάτες» στην αποθήκη που «αποκαθιστούσαν» τα κοντέινερ φέρνοντάς τα στην κανονική τους μορφή. Σε έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 285.000 ευρώ που συνδέεται με τη δράση του κυκλώματος.

Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε επιχείρηση και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συνελήφθησαν ο «ιδιοκτήτης» της υποτιθέμενης εταιρίας, η σύζυγός του και δύο ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας οδηγός.

Τι βρέθηκε στις έρευνες

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και αυτοκίνητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-Ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 104 κιλών και 665 γραμμαρίων

-811 γραμμάρια κάνναβης

-Ναρκωτικά δισκία

-284.250 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών

-1 πιστόλι

-1 πιστόλι κρότου – αερίου

-Φυσίγγια

-Συσκευή εκκένωσης ρεύματος

-Ζυγαριές ακριβείας

-18 κινητά τηλέφωνα

-5 ρολόγια χειρός μεγάλης αξίας και

-Εξοπλισμός για τη διενέργεια σιδηρουργικών εργασιών.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν

-6 αυτοκίνητα,

-1 δίκυκλο και

-1 Φορτηγό με τον τράκτορά του και κοντέινερ.

-Το προσδοκώμενο όφελος από την εισαγωγή και πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 2.100.000 ευρώ περίπου.

-Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.