Τε. Ιούν 12th, 2024
αρχείο ΕΚΑ 768x448
Κοινοποίηση

Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση το 1843 της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρείας (ΕΚΑ). Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΑ αποφάσισε να τιμήσει τη διαχρονική της πορεία διασώζοντας το ιστορικό της αρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΑ προσκάλεσε την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» να αναλάβει την αυτοψία στους χώρους που διαθέτει στην Αλεξάνδρεια. Η «Αρχείων Τάξις» ανταποκρίθηκε στο αίτημα και τα μέλη της Παναγιώτης Ανδριανόπουλος και Γιάννης Γονατίδης ανέλαβαν τις σχετικές εργασίες.

Η αυτοψία κατέδειξε το εξαιρετικής ιστορικής σημασίας, πρωτότυπο και πλούσιο σε όγκο αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και παραμένει στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας. Το πρώτο βήμα ολοκληρώθηκε και έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του προγράμματος καταγραφής και ταξινόμησης του αρχειακού υλικού, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας ΕΚΑ-«Αρχείων Τάξις» είναι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η απόδοση του ιστορικού αρχείου στο ερευνητικό και μη ειδικό κοινό, καθώς και η ενημέρωση του Εθνικού Ευρετηρίου Αρχείων, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας τόσο για την εξέλιξη της ίδιας της Κοινότητας, όσο και για την ευρύτερη ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού.