Πε. Ιούλ 18th, 2024
Collage Maker 04 Mar 2023 04 50 Am 4210
Κοινοποίηση

Σχεδίασε εμβληματικούς ουρανοξύστες, όπως τον «Walkie-Talkie» στην οδό Φέντσερτς του Λονδίνου, αλλά και το προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Σίτι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο διάσημος Ουρουγουανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινιόλι, ο οποίος σχεδίασε εμβληματικούς ουρανοξύστες — όπως εκείνον στην οδό Φέντσερτς του Λονδίνου, ευρύτερα γνωστό ως «Walkie-Talkie» λόγω του σχήματός του.

«Εκ μέρους της οικογένειάς μου, των συναδέλφων και πολλών συνεργατών μας σε όλον τον κόσμο, ανακοινώνω μετά λύπης μου ότι ο πατέρας μου πέθανε αιφνιδίως την Πέμπτη 2 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών», αναφέρει το μήνυμα που ανήρτησε χθες Παρασκευή ο γιος του Ρομάν στην ιστοσελίδα της εταιρίας που ίδρυσε ο Βινιόλι και εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο αρχιτέκτονας, που γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο το 1944, άφησε τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 600 έργα ανά τον κόσμο: μεταξύ αυΗ Μάντσεστερ Σίτι, για την οποία σχεδίασε το προπονητικό της κέντρο «City Football Academy», εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος αρχιτέκτονα.

τών ξενοδοχεία, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και η περίφημη στρογγυλή γέφυρα στη λιμνοθάλασσα Γκαρσόν της Ουρουγουάης.

Ορισμένες από τις δημιουργίες του Βινιόλι είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ουρανοξύστης 85 ορόφων με θέα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ένα συγκρότημα κατοικιών του οποίου οι εκατομμυριούχοι ένοικοι κατέθεσαν μηνύσεις για ηχορύπανση και κραδασμούς.

Στο Λονδίνο, ο ουρανοξύστης «Walkie-Talkie» απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων το 2013, επειδή η αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στην κοίλη γυάλινη πρόσοψή του είχε προκαλέσει φθορές σε μια σταθμευμένη Jaguar

Αφήστε μια απάντηση