Σα. Ιούν 22nd, 2024
Xrimatodotisi1
Κοινοποίηση

Επιδότηση νέων επιχειρήσεων: Ισχυρό κίνητρο η επιδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ για έναρξη νέας επιχείρησης. Δείτε στο xristika.gr παραδείγματα επιδοτούμενων προγραμμάτων ανά τύπο επιχείρησης

Ποιες είναι οι κατηγορίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε επενδυτή, σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν τρέξει ή έχουν ανακοινωθεί ότι θα τρέξουν τα τελευταία και προσεχή χρόνια

.Ένα ερώτημα που συχνά προκύπτει σε εκείνους που έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση αλλά ερευνούν για διαθέσιμα κεφάλαια, είναι το «πώς μπορώ να επιδοτηθώ για να ανοίξω μια νέα επιχείρηση;».

Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών αλλά και της αναγκαιότητας να «κινηθεί η αγορά και να έρθει ανάπτυξη» που έχει καταστεί πλέον επιτακτική, η επιδότηση νέων επιχειρήσεων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα.
Η επιδότηση νέων επιχειρήσεων για παράδειγμα μέσω των επιδοτούμενων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί πλέον ισχυρό κίνητρο για όποιον ενδιαφέρεται να ανοίξει μία δικιά του επιχείρηση.

Για τον λόγο αυτό οι κατηγορίες των επιδοτούμενων προγραμμάτων που απευθύνονται και σε νέες επιχειρήσεις είναι πολλές και πιάνουν ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων αλλά και συνθηκών που μπορεί να χαρακτηρίζει τον κάθε νέο επιχειρηματία.
Πιο συγκεκριμένα και – σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν τρέξει ή έχουν ανακοινωθεί ότι θα τρέξουν τα τελευταία και προσεχή χρόνια – οι κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε επενδυτή είναι οι εξής:

Παραδείγματα πρόσφατων επιδοτούμενων προγραμμάτων ανά τύπο επιχείρησης:

  • Πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ή ελεύθερος επαγγελματίας: Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Το πρόγραμμα αυτό έτρεξε με μεγάλη ανταπόκριση. Ο μέγιστος προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 25.000€, συμπεριελάμβανε τόσο δαπάνες εξοπλισμού, μισθοδοσίας αλλά και λειτουργικά έξοδα και έδινε επιδότηση 100%. Τα άνωθι χαρακτηριστικά κατέστησαν το συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ιδιαίτερα ελκυστικό όπως αποτυπώθηκε από το πλήθος των αιτήσεων.
  • Άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ (χωρίς αντίστοιχο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) ή επιχειρηματίας που επιθυμεί να ανοίξει μία νέα ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ επιχείρηση:
  • Επιδότηση ΕΣΠΑ «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Ο μέγιστος προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 60.000€, συμπεριελάμβανε τόσο δαπάνες εξοπλισμού, μισθοδοσίας αλλά και λειτουργικά έξοδα και έδινε επιδότηση επίσης 100%, αλλά απαιτούσε ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ μία ισχυρή καινοτομία για την ένταξη και λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.
  • Πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» της ΓΓΕΤ. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμάνθηκαν ανάλογα με τον τομέα, τη δράση και τις δαπάνες από 50%-100%.
  • Πρόγραμμα «Προώθηση της έρευνας και καινοτομίας σε νέες ΜΜΕ κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου» το οποίο έχει προκηρυχθεί και οι υποβολές των αιτήσεων ξεκινούν άμεσα.
  • Νέα επιχείρηση συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα – εκτός εμπορικής δραστηριότητας, εστίασης, franchise: Καθεστώτα Αναπτυξιακού Νόμου. Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάσσονται επενδυτικά σχέδια άνω των 100.000€ για επιχειρήσεις και το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται για τις νέες επιχειρήσεις από 30% έως 55% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης σύμφωνα με το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/ 2016 είναι ενεργά και θα ανοίγουν περιοδικά κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με το καθεστώς.
  • «Ψηφιακός Μετασχηματισμός». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς να υπάρχει κάποια περαιτέρω πληροφορία σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού, της επιδότησης και των επιλέξιμων δαπανών.
  • «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός». Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Β κύκλος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που επιθυμούν να επιδοτηθούν για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, αυτόνομα ή σε σύμπραξη με Ερευνητικούς Οργανισμούς (πχ Πανεπιστήμια κλπ). Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται έως και 100% αναλόγως το είδος της δαπάνης και του φορέα, το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού κυμαίνεται από 200.000€ έως 2.000.000€ αναλόγως την παρέμβαση και το πλήθος των φορέων που συμμετέχουν.

Αφήστε μια απάντηση