Σα. Μάι 25th, 2024
Turkey Politics Parties
Κοινοποίηση

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η πρόταση νόμου για έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και κατόπιν θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Αυτό διευκρίνισε ο πρόεδρος του Σώματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά την επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα, Τετάρτη (15/11) με τον πρόεδρο του σουηδικού Κοινοβουλίου, Αντρέας Νόρλεν.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μόλις έφτασε σε αυτόν και το έστειλε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα ενεργήσει με θετική προσέγγιση, όπως υποσχέθηκε, ιδίως στα θέματα της «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της «μη ανοχής επιθέσεων κατά των ιερών του Ισλάμ».

Οι επιθέσεις κατά των ιερών συμβόλων των θρησκειών δεν μπορούν να θεωρηθούν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης ή της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, υποστήριξε ο Νουμάν Κουρτουλμούς και δήλωσε ότι το κάψιμο του Κορανίου δεν ήταν μόνο μια πολιτική πράξη αλλά και μια σαφής επίθεση κατά όλων των δύο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όσον αφορά στην προσβολή των πεποιθήσεων των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το σχέδιο νόμου για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών αύριο, Πέμπτη (16/11).