Shutterstock 2128780223
Κοινοποίηση

Ήταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση για την οποία η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν δίνει πληροφορίες

«Φτερά» έκαναν περίπου 2,5 τόνοι ουρανίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση στη Λιβύη, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC και το γαλλικό κανάλι «France24».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, την Τρίτη, επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διαπίστωσαν ότι δέκα δοχεία, που εμπεριείχαν περίπου 2,5 τόνους ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή, «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχαν δηλωθεί από τις αρχές».

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, σε επιστολή του προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα κάνει «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε το ραδιενεργό υλικό ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχει ιδέα για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η επιθεώρηση της IAEA επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα.

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο «France24», στο κείμενο του γενικoύ διευθυντή του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με την τοποθεσία της εγκατάστασης απ’ όπου εξαφανίστηκαν περίπου 2,5 τόνοι ουρανίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, όταν ακόμη ήταν στην εξουσία ο έκπτωτος ηγέτης της χώρας, Μουάμαρ Καντάφι.

Μετά την πτώση του, το 2011, και ύστερα από 42 χρόνια δικτατορία, στη Λιβύη επικρατεί πολιτική κρίση, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα και μισθοφόρους να έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της χώρας.

Από τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μία εδρεύει στην Τρίπολη, δυτικά της χώρας με αναγνώριση του ΟΗΕ και η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.