Κυ. Ιούν 16th, 2024
Ap Britains Foreign Secretary David Cameron
Κοινοποίηση

Στις συνέπειες μιας γερμανικής διαρροής εγγράφων που περιλαμβάνουν εξαιρετικά εμπιστευτικές βρετανικές πληροφορίες εστιάζουν πολλά από τα βρετανικά δημοσιεύματα. Στο Βερολίνο μεταβαίνει την Πέμπτη ο λόρδος Κάμερον προκειμένου να θέσει το θέμα των διαρροών.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς, ακούστηκε σε κλήση που αναχαιτίστηκε από τη Ρωσία να συζητά την παρουσία βρετανικού προσωπικού στην Ουκρανία. Η Telegraph αναφέρει ότι ένας πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Ο Ογκαστ Χένινγκ δήλωσε ότι εμπιστευτικές πληροφορίες του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο μετά την υποκλοπή και δημοσίευση από τη Ρωσία μιας βιντεοκλήσης που αποκάλυπτε στρατιωτικές πληροφοριες.

Τη Δευτέρα, πηγές υποστήριξαν ότι η Ρωσία είχε εντοπίσει τη Γερμανία ως τον «πιο αδύναμο κρίκο» στο ΝΑΤΟ και χρησιμοποιούσε τον Όλαφ Σολτς ως «εργαλείο». Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει μια πιθανή σύγκρουση, λέγοντας: «Θα υπάρξουν λεπτομερείς συζητήσεις και για τα δύο μεγάλα θέματα : Ουκρανία και Γάζα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σολτς πρότεινε ότι τα βρετανικά στρατεύματα βοηθούσαν στην εκτόξευση πυραύλων κρουζ, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να ισχυριστεί ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπαίνουν στον πόλεμο με τη Ρωσία. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι αποκαλύψεις θέτουν τα βρετανικά στρατεύματα σε κίνδυνο, καθώς ο ρόλος τους στο έδαφος θεωρούνταν προηγουμένως περιορισμένος. Η Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε τη γερμανική διαρροή βρετανικών στρατιωτικών μυστικών ως μια «πολύ σοβαρή υπόθεση».

Ο Μπεν Γουάλας, ο πρώην υπουργός Άμυνας, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι Ρώσοι πράκτορες έχουν θέση στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Το ηχητικό που διέρρευσε κυκλοφόρησε εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής διαμάχης στο Βερολίνο σχετικά με τις παραδόσεις πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ERT