Πε. Ιούν 13th, 2024
Greenpeace
Κοινοποίηση

Ένα «μεγάλο» φορτίο εμπλουτισμένο με ουράνιο από τη Ρωσία έφτασε σήμερα στη Γαλλία, όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace. Σύμφωνα με την Greenpeace, αυτό επιβεβαιώνει, την εξάρτηση της Γαλλίας από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία, έναν τομέα που δεν έχει γίνει αντικείμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Σήμερα το πρωί στη Δουνκέρκη το ρωσικό φορτηγό πλοίο Baltiyskiy 202 από την Αγία Πετρούπολη ξεφόρτωσε 25 κυλινδρικά κοντέινερ που περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο για τον γαλλικό όμιλο Orano (πρώην Areva)», καταγγέλλει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της που εκδίδεται μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της βιομηχανίας της πυρηνικής ενέργειας. Την ανακάλυψη της υπόθεσης έκανε ένας δημοσιογράφος του AFP.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι κύλινδροι φορτώθηκαν στη συνέχεια σε φορτηγά με κατεύθυνση το εργοστάσιο της Πιερλάτ στην Ντρομ. Πρόκειται, σύμφωνα με την Greenpeace, για το 7ο φορτίο ουρανίου που φθάνει στη Γαλλία από τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για μια νέα απόδειξη ότι η γαλλική πυρηνική βιομηχανία συνεχίζει να έχει εμπορικές συναλλαγές με τη Rosatom», τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό, δήλωσε η Πολίν Μπουαγέ, υπεύθυνη για την εκστρατεία για τα πυρηνικά και την ενεργειακή μετάβαση. «Η συνέχιση του πυρηνικού εμπορίου με τη Ρωσία σε καιρό πολέμου είναι σκανδαλώδης», είπε.

Η έρευνα της Greenpeace για τη σχέση Γαλλίας – Ρωσίας
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε έκθεση με ημερομηνία τις 11 Μαρτίου, η Greenpeace είχε καταγγείλει τη σχέση εξάρτησης της Γαλλίας από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία, έναν τομέα που δεν έχουν αγγίξει οι διεθνείς κυρώσεις, αντίθετα με τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει αποκαλύψει ότι η Γαλλία έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία «το ένα τρίτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται για έναν χρόνο οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί», που αντιστοιχεί σε τριπλασιασμό της ποσότητας, για το 2022.

Η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες διαβεβαιώνοντας ότι «η χώρα μας δεν εξαρτάται κατά κανέναν τρόπο από τη Ρωσία για τη λειτουργία του ηλεκτροπυρηνικού πάρκου» και «έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας».

«Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με την υποστήριξή της προς τον ουκρανικό πληθυσμό, θα έπρεπε να σπάσει όλα τα συμβόλαια με τη Rosatom», δήλωσε η Πολίν Μπουαγέ.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση