Σα. Ιούν 22nd, 2024
Palestinian Israel Conflict
Κοινοποίηση

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι πλέον οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να αποστείλει ο ΟΗΕ και αυτές μόνο στη Ράφα ενώ το το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού ανακοίνωσε πως καμιά βοήθεια δεν φθάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Ο ισραηλινός Στρατός απο την πλευρά του ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας πως επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσει τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Η απομάκρυνση των κατοίκων που υπολογίζονται απο τον ΟΗΕ περίπου στο 28% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα θεωρείται εξωπραγματικό καθώς είναι «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Χθες σκηνές χάους επαναλήφθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου ασθενείς δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμη και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, έφθαναν συνεχώς κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς υπολογίζει πως 16.248 άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών την 7η Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους ήταν επίσης άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP