Κυ. Ιούν 23rd, 2024
Vouli44 768x512 1
Κοινοποίηση

Με επίκεντρο τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενή τομέα, οι τοποθετήσεις των εισηγητών της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» στην Ολομέλεια.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλη ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε διάφορα πεδία εφαρμοσμένης αγροτικής πολιτικής και υποδεικνύει ότι τα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών μας επιλύονται με μεθοδικό τρόπο, σοβαρότητα και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις ή πολιτικούς θεατρινισμούς».

Η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να προσφέρουμε στους αγρότες τα αποτελεσματικά εφόδια, κάτω από τη δομική ευμεταβλητότητα που επικρατεί στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να προσαρμοστούμε στο σήμερα με το βλέμμα στο αύριο», λέγοντας πως «αφήνουμε στο περιθώριο τους μάγους της Αντιπολίτευσης που είναι έτοιμοι με το μαγικό τους ραβδί να εξαφανίσουν την κλιματική, την ενεργειακή, την αγροδιατροφική ακόμα και τη γεωπολιτική κρίση, ίσως με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στους αγρότες μας. Για αυτά που μπορούμε να κάνουμε και για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε από κοινού, μαζί τους να βρίσκουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που έχουν. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος μπροστά μας, αλλά έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με αερολογίες και φωτογραφίες πάνω σε τρακτέρ ότι είμαστε εδώ πάντα για τον αγροτικό κόσμο, με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση. Και ναι, θα τα καταφέρουμε, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, στον αντίποδα, ανέφερε ότι «ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε πανελλήνια αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και για την ύπαιθρο». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις «πρόσβαλε τους αγρότες ως υποκινούμενος, και τώρα κάτω από την πίεση σύρεται στη δικαιολογημένη απαίτησή τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό». Ο κ. Παπαηλιού παρατήρησε ότι «αιφνιδίως εμφανίζονται να γίνουν δύο συναντήσεις, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ισορροπήσει το παιχνίδι και να επιχειρήσει τη διάσπαση των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και για λόγους εντυπώσεων». Ο εισηγητής της μειοψηφίας εκτίμησε ότι οι συναντήσεις αυτές «αφορούν σε ένα δήθεν διάλογο χωρίς να αφήνονται περιθώρια συνεννόησης, αφού η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα, την έλλειψη λεφτόδεντρων, που όμως υπάρχουν για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα ή για τους διαπλεκόμενους κομματικούς ημετέρους». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αμφισβητεί τους εκπροσώπους των αγροτών» και «ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για να φέρει τους αγρότες σε αντιπαράθεση με τις κοινωνικές ομάδες, και τους εμπαίζει με ημίμετρα-ψίχουλα» Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι έχουν οι διατάξεις τους είναι αέρας κοπανιστός. Δεν αφορούν τα προβλήματα που καίνε τον αγροτικό κόσμο, είναι ένα σχέδιο νόμου εκτός τόπου και χρόνου».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ERT