Πε. Ιούν 13th, 2024
αρχείο λήψης 2023 12 28t171811.931
Κοινοποίηση

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Σημαντική είναι η κυκλοφορία του κορονοϊού στο Βέλγιο, όπως φαίνεται από τον έλεγχο των λυμάτων. Για το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα της COVID19 στη χώρα, κάνει λόγο ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Het Belang Van Limburg», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν είναι υπερφορτωμένο.

Toυλάχιστον οι μισές περιπτώσεις κορονοϊού οφείλονται στην παραλλαγή «Pirola» η οποία προέρχεται από την «Omicron», σύμφωμα με τα βελγικά μέσα. Για συμπτώματα ίδια με της «Omicron» μιλά ο Μαρκ Βαν Ρανστ, ενώ φλαμανδόφωνα μέσα αναφέρουν μεταξύ των πιθανών συμπτωμάτων ενόχληση στα μάτια, εξανθήματα και διάρροια.

Από την πλευρά του, ο ιολόγος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Sciensano, Στέβεν Βαν Γκοτ, συμφωνεί ότι η «Pirola» έχει συμπτώματα παρόμοια με τις προηγούμενες παραλλαγές της CΟVID19 και σημειώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις «είναι αρκετά ήπια», αν και περιστασιακά η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πολλοί ασθενείς με COVID βρίσκονται στην εντατική, δεν διακομίζονται λόγω του κορονοϊού. Συχνά καταλήγουν στην εντατική και μετά αποδεικνύεται ότι νοσούν.

ΠΗΓΗ: ERT