Tue. Apr 16th, 2024
Iliadis Kougias
Κοινοποίηση

«Και τους ακούν με θαυμασμό άλλοι μικρότεροί τους και τους χειροκροτούν» συνεχίζεται το ποίημα που ανήρτησε ο Ανδρέας Ηλιάδης

Τους στίχους του ποίηματος «Διάλεξη στη Λευκωσία» του Κώστα Μόντη που ξεκινά με τις λέξεις «μικροί άνθρωποι» επέλεξε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, για να «απαντήσει» στον Αλέξη Κούγια μετά τα υπονοούμενα που άφησε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για το πρόσωπό του.

Το ποίημα του Κώστα Μόντη που ανήρτησε ο Ανδρέας Ηλιάδης τα ξημερώματα της Πέμπτης:

Μικροί άνθρωποι

στις μεγάλες αίθουσες
φροντίζουν να μιλούν

για ό,τι πιο πολύ δεν ξέρουν.

Και τους ακούν με θαυμασμό
άλλοι μικρότεροί τους
και τους χειροκροτούν.

Μια τρομερήν αντήχηση
κάνουν τα κούφια χέρια που χτυπούν
των κούφιων
γιατί όλη εκείνη η κούφια απέραντη αίθουσα
έχει επίτηδες χτιστή

μ’ ηχητική πολλή
κατάλληλη για τα μικρά χειροκροτήματα.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση – μετά από αίτημά που υπέβαλε ο ίδιος – με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του μετά από όσα υπονόησε ο Αλέξης Κούγιας κατά την κατάθεση του εντατικολόγου στη δίκη για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας από τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Εκτός από τον υπουργό Υγείας υπέρ του κ. Ηλιάδη αλλά και της διαδικασίας δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα τάχθηκαν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτόν τον τομέα.

Για «ανοίκεια επίθεση» έκανε λόγο ο ΕΟΜ

Τη στήριξή του στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι με τις αναφορές του Αλέξη Κούγια «πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή».

Ο ΕΟΜ καταλόγισε στον κ. Κούγια έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις για τη δωρεά οργάνων, η οποία γίνεται μόνο μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη.

«Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες» τονίζει ο ΕΟΜ.

«Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΜ

Ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε σήμερα, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Δ/ντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίο Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.

«Αδικήθηκε κατάφωρα ο κ. Ηλιάδης» λέει ο πρόεδρος του Ωνασείου

Τη στήριξή του στο πρόσωπο του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε και ο πρόεδρος τουΩνασείου και τέως αντιπρόεδρος του ΕΟΜ Ιωάννης Μπολέτης, σημειώνοντας ότι ο γιατρός αδικήθηκε.

Ο κ. Μπολέτης, μιλώντας στο MEGA επισήμανε ότι συνέβησαν δύο γεγονότα. «Το ένα είναι πως αδικήθηκε ένας άνθρωπος σαν τον κ. Ηλιάδη, που με πολλή προσπάθεια προσπαθεί να σώσει τις ζωές των παιδιών, και όταν χάσουν τη μάχη, εκείνος δεν θεωρεί πως τελειώνει εκεί το καθήκον του αλλά μιλά με τις οικογένειες και προωθεί τη μεταμόσχευση. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, στη Ναύπακτο, οι οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρίσει τα όργανα των παιδιών τους, διοργάνωσαν μία εκδήλωση για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη μεταμόσχευση οργάνων», είπε.

«Και το δεύτερο, είναι πως τον κ. Ηλιάδη τον ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο επηρεάζεται από τέτοιες απόψεις η εικόνα της μεταμόσχευσης. Περάστηκε ένας νέος νόμος στη Βουλή αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, και ευελπιστούμε πως θα αυξηθούν οι δωρεές για να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, οι διαδικασίες της διάγνωσης του θανάτου είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως πως ο δυνητικός ασθενής έχει χάσει τη ζωή του. «Αυτή δεν είναι απόφαση του γιατρού του αλλά υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που διαγιγνώσκει τον θάνατο. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα».

Οι υπαινιγμοί Κούγια

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, ο Αλέξης Κούγιας του έκανε μια σειρά ερωτήσεων με υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της δωρεάς οργάνων.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;
Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;
Μάρτυρας; Βεβαίως. Με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένα άλλο …

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;
Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;
Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;
Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;
Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα.
Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;
Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση.